Amerykanie nazywają to farm to table. Polskiej nazwy chyba jeszcze nie ma, ale pomysł jest stary jak świat. O co chodzi? Najprościej rzecz ujmując, mowa tu o dostarczaniu produktów od lokalnych rolników prosto pod drzwi. Może się to dziać poprzez wysyłkę skrzynek z warzywami i owocami bezpośrednio do domu, organizowanie otwartych marketów i stoisk czy bezpośredni odbiór zamówienia na farmie. Jest to ruch społeczny, który łączy lokalnych producentów z konsumentami, zarówno prywatnymi, jak i restauracjami i instytucjami. Warunków może być wiele, do najbardziej popularnych należą:
- Dostęp do lokalnych produktów od producentów znajdujących się w odległości nie większej niż 100 km
- Konsumpcja sezonowych warzyw i owoców, które są uprawia się w danym regionie
- Szerzenie świadomości skąd pochodzi jedzenie, gdzie rośnie, jak powstaje itd.
- Redukcja pośredników i transportu do minimum, co zmniejsza ślad węglowy oraz pozwala sprzedać żywność po niższej cenie
- Dostęp do ekologicznej i organicznej żywności
- Wspomaganie lokalnej gospodarki i miejscowych rolników
Produkcja
Zielona Skrzynka nawiązała współpracę z rolnikami z okolic Warszawy. Dostarcza warzywa i owoce bezpośrednio pod wskazany adres. Daje komfort zakupów online, jednocześnie mając na uwadze pochodzenie i jakość żywności. To rodzinna firma, która jest swego rodzaju promotorem ruchu farm to table. Globalne wartości wprowadza na lokalny rynek. Jest dostępna dla prywatnych klientów, jak i firm czy eventów. Firma jest różnorodna w swojej ofercie. Współpracuje również z zagranicznymi rolnikami, którzy dostarczają bardziej egzotyczne produkty, np. owoce tropikalne.
Skład
Producent daje wiele możliwości, jeśli chodzi o zamówienia. Od standardowej skrzynki zawierającej sezonowe warzywa i owoce, przez egzotyczne i orientalne produkty, aż do skrzynek na owocowe piątki w biurze. Można również uzupełniać zapasy skrzynką ziół lub produktami do wyciskania soków. Oczywiście nasze serce ujął Brzydki Box, czyli skrzynka owoców i warzyw, których forma odbiega od tej standardowej, widocznej na półkach w supermarketach. O tonach „brzydkiej” żywności, która codziennie się marnuje można napisać książkę, dlatego tak ważne jest konsumowanie takich produktów. A przecież smakiem i jakością nie odbiegają od swoich „piękniejszych” wersji.
Opakowanie
Produkty dostarczane są w drewnianych skrzynkach. Większość produktów nie posiada opakowania, jeśli nie jest to konieczne. Mniejsze gabarytowo warzywa czy owoce pakowane są w papierowe torby. Plastikowe opakowania używane są tylko, jeśli konieczne jest to w transporcie i zostały użyte przez danego producenta.
Gdzie? Warszawa
Sklep: Zielona Skrzynka