Kombucha może dla wielu brzmieć trochę obco i egzotycznie. Tak naprawdę to napój oparty o coś, co znamy od pokoleń, szczególnie w Polsce: proces fermentacji. Każdy, kto zajada się kiszoną kapustą, ogórkami czy buraczkami, zdecydownie powinien dać szansę również fermentowanej herbacie.
Założyciel marki Kombucha by Laurent – Laurent de Bremaeker uważa, że jedzenie zawiera w sobie energię życiową, która daje siłę, zdrowie i pomaga walczyć z chorobami. Spożywanie naturalnych i ekologicznych produktów ma znaczący wpływ na samopoczucie. Odpowiednia dieta jest kluczowa dla naszej odporności i lepszego nastroju. Dobre bakterie (probiotyki) zawarte w kombuchy, poprawiają działanie układu pokarmowego, co przekłada się na ogólny stan zdrowia czy nawet lepszy humor. Mikrobiomy wytwarzają serotoninę, która pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i jelita, dzięki czemu możemy uniknąć np. alergii pokarmowych. Produkty fermentowane działają jak detoks dla układu trawiennego oraz dostarczają nam witaminy z grupy B.
Misją Kombucha by Laurent jest przede wszystkim dzielenie się pozytywną energią i życiową siłą. Szczególnie w wyjątkowym czasie pandemii, kiedy zdrowie każdego z nas powinno być priorytetem.
Produkcja
Laurent produkowanie kombuchy zaczynał na własną rękę, w swojej restauracji. Cieszyła się taką popularnością, że produkcja ruszyła na dobre. Szef kuchni miał już doświadczenie w warzeniu napoju i mieszaniu różnych składników. Cały proces trwa aż do 4 tygodni! Do słodzonej herbaty dodaje się kultury bakterii i drożdże, przez co podlega ona procesowi fermentacji, czyli rozkładowi cukru na glukozę i produkcji etanolu. Po warzeniu następuje faza aromatyzowania, podczas której uwalniają się wszystkie smaki i aromaty.
Skład
Kombucha zawiera probiotyki, aminokwasy, antyoksydanty oraz żywe kultury bakterii. Napój produkuje się z produktów ekologicznych, naturalnych i nieprzetworzonych. Kluczowym składnikiem jest herbata. Do warzenia Laurent wykorzystuje organiczną herbatę czarną, zieloną (sencha), białą, pekoe oraz oolong, ponieważ zawierają bogactwa minerałów i azotu. Używanie nieorganicznych surowców naraziłoby grzybki japońskie Scoby (odpowiedzialne za właściwości napoju) na działanie np. pestycydów. Takich składników zdecydowanie należy unikać w diecie. Do kombuchy dodawane są również elementy wpływające na unikalny smak, jak np. tłoczony na zimno sok imbirowy, sok z aronii, świeże kwiaty, owoce, przyprawy czy organiczny, surowy cukier. Napój nie zawiera sztucznych aromatów, tylko te naturalne (z jagód acai lub czarnego bzu).
Opakowanie
Opakowanie kombuchy jest bardzo proste i minimalistyczne. Szklane butelki poddają się recyklingowi. Brak plastikowych części czy tetrapaków pozwala nam zredukować ilość śmieci. Firma dąży do wprowadzenia pudełek wielokrotnego użytku oraz butelek zwrotnych, ale w Polsce jest to sporym wyzwaniem. Przy dystrybucji zgrzewek, Kombucha by Laurent niedawno zamieniła folię zgrzewaną na kartony tekturowe. W przyszłości chce natomiast wprowadzić zgrzewki plastikowe, które można używać wielokrotnie.
Kto? Laurent de Bremaeker
Sklep: Kombucha by Laurent